Continu verbeteren

Continu verbeteren: wat levert het op?


We maakten in een tweetal vorige blogartikelen al kennis met continu verbeteren en de belangrijkste best practices die je moet toepassen om van deze beproefde werkwijze een succes te maken. Omdat continu verbeteren qua tijd en energie best wel een investering vergt in je organisatie en medewerkers, is het belangrijk om helder voor ogen te hebben wat de belangrijkste voordelen van de methode zijn. Kortom, wat levert continu verbeteren nou concreet op? Lees verder om erachter te komen!


1. Meer betrokken medewerkers

Onderzoek na onderzoek wijst het uit: betrokken medewerkers zijn goud waard voor een organisatie. Ze zijn gelukkiger, productiever en bereid om net dat stapje extra te zetten dat een bedrijf nodig heeft. Betrokken medewerkers verhogen bovendien het moreel op de werkvloer. Zeker in tijden van krapte op de arbeidsmarkt is het belangrijk om deze mensen aan je organisatie te binden.

Continu verbeteren is een krachtig hulpmiddel voor het vergroten van de medewerkersbetrokkenheid. Omdat je processen beter en efficiënter inricht, kunnen mensen hun werk sneller, beter en makkelijker doen. Je geeft medewerkers de kennis en tools om problemen op te lossen waar ze dagelijks tegenaan lopen. Als je de methode goed toepast, geeft continu verbeteren medewerkers ook de mogelijkheid om zelf input te geven en verbetersuggesties aan te dragen. Hierdoor weten de mensen op de werkvloer dat je ze serieus neemt.

2. Minder personeelsverloop

Het tweede grote voordeel van continu verbeteren komt direct voort uit het eerste: het hebben van meer betrokken medewerkers leidt ook tot minder ongewenst personeelsverloop. Betrokken medewerkers zijn meestal namelijk ook loyale medewerkers. Weinig personeelsverloop is goed voor de voortgang van je organisatie. Kennis en vaardigheden gaan niet verloren en je kunt bouwen aan een team die je organisatie en bedrijfsprocessen door en door kent. Je hoeft bovendien geen bergen tijd en geld te investeren in het regelmatig werven en onboarden van nieuwe mensen.

3. Een lerende organisatie

Continu verbeteren is een proces dat nooit ‘af’ is. Juist daarom levert het voortdurend nieuwe inzichten en nuttige leermomenten op. Je ontwikkelt bijvoorbeeld een nieuwe werkstandaard die een hele poos prima werkt, maar na verloop van tijd toch weer wat bijstelling vereist. Met continu verbeteren leg je het fundament voor de lerende organisatie die je nodig hebt om overeind te blijven in een tijdperk waarin kennis en technologie sneller dan ooit verouderen.

Een proactieve leercultuur en sterkere focus op innovatie maken het makkelijker om in te spelen op nieuwe marktontwikkelingen en veranderende klantbehoeften.

4. Een veilige werkomgeving

Continu verbeteren betekent dat je ook oog hebt voor de werkomgeving waarin mensen hun dagelijkse taken uitvoeren. Door te zorgen voor opgeruimde werkplekken en geregeld kritisch naar machines en productielijnen te kijken, krijgt de veiligheid op de werkplek een stevige kwaliteitsimpuls. Je verbetert en standaardiseert veiligheidsprocedures, waardoor niemand meer zonder de juiste beschermingsmiddelen omgaat met chemische stoffen en er geen mensen meer een machine induiken om een mankement handmatig te fiksen. Continu verbeteren helpt je om het aantal bedrijfsongevallen tot vrijwel nul te reduceren.

5. Een lagere foutenlast

Als je processen regelmatig en gericht verbetert, dring je ook het aantal fouten terug. Medewerkers weten precies wat ze wel en niet moeten doen, terwijl ook de samenwerking tussen mens en machine soepeler verloopt. Dat heeft natuurlijk een positieve uitwerking op de kwaliteit van de uiteindelijke output, maar leidt ook tot een betere werksfeer en minder onnodig manueel meerwerk. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan een slecht functionerende inpakrobot die regelmatig een item laat vallen. In zo’n geval moet elke keer een medewerker bijspringen om de spullen alsnog in de doos te doen.

6. Een hogere productiviteit

Continu verbeteren geeft je de mogelijkheid om overbodige stappen en procesonderdelen te schrappen. Of om geestdodende en tijdrovende taken slim te automatiseren. Het resultaat? Een kortere doorlooptijd per proces, waardoor je meer gedaan krijgt in minder tijd en dus de productiviteit verhoogt. Continu verbeteren biedt ook volop mogelijkheden om de verspilling tijdens productieprocessen terug te dringen. Goed voor het milieu, maar ook voor je materiaalkosten en winstmarges.

7. Snellere levertijden

Kortere doorlooptijden en een hogere productiviteit betekenen ook dat je producten eerder op de markt en naar de klant kan brengen. Dit levert je een significant voordeel op ten opzichte van de concurrentie. De combinatie van meer snelheid en een hoge outputkwaliteit stimuleert bovendien de klanttevredenheid.

8. Medewerkers die zich ontwikkelen

Medewerkers die meedraaien in teams die continu verbeteren ontwikkelen zich op professioneel vlak. Ze doen nieuwe kennis en vaardigheden op en leren hoe ze taken en processen op de beste en veiligste wijze kunnen uitvoeren. Bovendien gaat dit in bescheiden, praktische en geleidelijke stappen, waardoor je mensen niet overspoelt met een vloedgolf aan theoretische kennis.

De voordelen van continu verbeteren ervaren? TWI Company helpt je

Ben je ervan overtuigd dat continu verbeteren jouw organisatie veel kan opleveren? En wil je de voordelen van de methode zelf ervaren? Dan helpt TWI Company je graag verder. TWI Company houdt zich al twintig jaar bezig met het kweken van een cultuur van continu verbeteren binnen diverse organisaties in Nederland en België. Wat later is daar ook een sterke focus op TWI bijgekomen. Bij ons ben je dan ook aan het juiste adres voor verbetertrajecten die het beste van de twee verbetermethoden combineren. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met onze partner KSL Solutions. info@ksl-solutions.nl of 035-544 87 39

Direct starten met de TWI methodiek?

Plan van aanpak 2023 TWI
Ben je nieuwsgierig geworden wat wij voor u kunnen betekenen?